Препорука

На овој страници можете наћи наше препоруке за одличне књиге, филмове, музику, представe, игрице или информације о сајтовима које вреди погледати.

ОГЊЕН РОДИЋ
КЊИГА - ПЕТ ПРИЈАТЕЉА - Енид Блајтон
Ова списатељица је написала низ детективских књига за децу. У питању је четворо деце, рођака, Џулијан (најстарији и најодговорнији), Дик, (средњи брат, шаљивџија), Ен (женствена и плашљива девојчица) и Џорџина, њихова ћудљива рођака која воли да је зову Џорџ и труди се да личи на дечака. Пети пријатељ је Џорџинин пас Тимоти, звани од милоште Тими, који готово увек помаже у решавању мистерије и откривању криминалаца. Најлепше сцене описане у књигама су сцене нетакнуте природе, када петорка иде на камповање или на вожњу бициклом, као и њихови боравци на разним фармама и у замковима, где се појављују и неизоставни описи припремања хране. Наравно, и ја сам учествовао у тим пустоловинама покушавајући да решим ко је злочинац. Књиге су екранизоване у мини серије, а позната је мелодија уводне шпице.

ФИЛМ - ИНДИЈАНА ЏОНС
Др Хенри Волтон "Индијана" Џоунс, je лик чувен по изгледу, смислу за хумор, и јако добро познаје многе древне цивилизације и језике. Прате га разне авантуре, непредвиђене ситуације и непријатељи. Он је правичан, јединствен и мој је херој. 

МУЗИКА - КРИС КОРНЕЛ 
Chris CornellKрис Корнел је најпознатији као певач бенда Саундгарден. Њега је магазин Хит Парадер прогласио за 4. најбољи вокал, а моја омиљена његова песма је You know my name.ИГРА - КЛУЕДО
 
Клуедо је одлична игра која доноси сјајну забаву, где играч има за циљ да реши мистериозна убистава (погађање праве собе, убице и оружја којим је убиство извршено). МОМЧИЛОВИЋ ТЕОДОРА
КЊИГА - ШКОЛА - Јасминка Петровић

Škola - bez dlake na jeziku 
Духовито написана и надахнуто илустрована књига о школи. Међу врстама наставника и ученика сигурно ћете препознати и неке које сте и ви срели. Учионице, школско двориште, кабинети, теткице, школски одмори и екскурзије – све је ту. И још постер под насловом: "Игром до боље оцене!". Па коме још треба нека боља школа?


ФИЛМ - ТАТИНО ОБДАНИШТЕ
Чарли и Фил су толико посвећени својим пословима у маркетингу, да су потпуно пропустили да уживају у очинству. После низа неуспеха на послу, добијају отказе; тиме је доведено у питање даље чување њихове деце у ексклузивном обданишту "Чепмен", које води оштра госпођица Гвинет. Чарлију је синула идеја - ако он и Фил могу да чувају двоје деце, како би излазили на крај са десеторо? Много теже него што су мислили, те oни схватају да су се ствари отеле контроли. Ипак, полако успевају да преброде кризу и њихов нови ризик - "Татино обданиште", успева да одвуче децу из досадне школе "Чепмен". Како се број деце повећава, доводе и трећег васпитача, Марвина, који се добро разуме с децом. Чарли и Фил се постепено везују за своје синове и најзад схватају огромну радост очинства. Међутим, што боље ради "Татино обданиште", то је Гвинет све више угрожена, што је наводи на коначни обрачун.

ИГРА - КАПИТАЛ
Игра је предвиђена за 2-6 играча. Сваки играч добија почетни капитал у износу од 100 000 у разним апоенима да би могао да:
1. Купује деонице
2. Преузима компаније и подиже објекте
3. Формира корпорације
4. Освоји светско тржиште.
Циљ игре је освојити свих шест светских тржишта, а победник је онај играч који то први уради.


ВЕЛИЧКОВИЋ ИСИДОРА
КЊИГА - ЏЕРОНИМО СТИЛТОН
Џеронимо Стилтон је миш који живи у граду по имену Нови Мишоград. Он ради као новинар и уредник "Мишјих новости". Има сестру Теу, рођака Траполу и сестрића Бенџамина. Иако је миран живот нешто што он највише воли, ту су мистерије и авантуре.
Књига је настала у Италији и брзо је постала једна од најпопуларнијих књига за децу. Преведена је на 35 језика. По овој књизи је направљена и цртана серија која је код нас емитована на ТВ каналу МИНИМАX.


ФИЛМ/СЕРИЈА - АЛФ
 
Алф је ванземаљац који је на Земљу стигао кад му се летелица покварила и пала на гаражу породице Танер из предграђа. Он је преживео уништење његове родне планете Мелмак и након слетања на гаражу Танерових, постаје члан те породице. Алф преживљава културни шок, досаду, очајање и често из тих разлога прави проблеме Танеровима и изазива неспоразуме. Ова серија се састоји од 102 епизоде, које су приказане у 4 циклуса.


МУЗИКА - АДЕЛ
Датотека:Adele - Live 2009 (4) cropped.jpg  
Адел је енглеска певачица. Добила је пуно награда и признања за свој рад, а моја омиљена песма је Rolling in the Deep.НОВИНЕ - МАЛИ ПОЛИТИКИН ЗАБАВНИК
Мали Политикин Забавник је дечији часопис намењен школском узрасту од шест до десет година. Као поучно-забаван магазин покрива сва интересовања савременог детета – од откривања света, природе и друштва око нас, до спорта, игара, компјутера, интернета, музике, филмова... Часопис је тематски, садржајно и графички потпуно прилагођен деци овог узраста. Основни циљ је да деца, читајући овај часопис, уче и истовремено се забављају и играју. Посебна пажња посвећена је енигматским задацима, квизовима и мозгалицама, као и стриповима.

Препорука учитељице:
 КЊИГА - ПРИЧА О ВОЗОВИМА - Џејн Бингам
 
Приче из ове едиције одабране су тако да младим читаоцима буду занимљиве и да их лако прочитају. Прича о возовима, је само један од шест наслова другог корака серијала Корак по корак. Ова књига је савршена за све знатижељне школарце који воле приче о томе како се некада живело, како је напредовао човек и технологија... Писана је занимљиво и прилагођена је дечијем узрасту. Препорука за дечију разбибригу и нова сазнања и као одличан поклон малишанима!
ФИЛМ - ПИНГВИНИ МОГА ТАТЕ
Ако се питате шта да погледате, право решење је филм који може окупити целу породицу. То је породична комедија Пингвини мога тате, базирана на истоименој дечијој књизи.
Ако волите Џим Керија, који је одиграо још једну фантастичну улогу, онда је ово прави избор за вас.
Филм прати живот Томаса Попера јуниора, који је као дечак са оцем истраживачем комуницирао једино преко радио везе и виђао га у ретким приликама када би од њега добијао сувенире… Тридесет година касније, Томас је разведени трговац некретнинама који и сам врло ретко виђа своје двоје деце. На послу је веома успешан, али му однос са децом није баш најбољи. Са ћерком не уме да нађе заједнички језик, док обећања дата сину скоро никад не испуњава, јер су му пословни састанци увек битнији од дечијих приредби, утакмица и рођендана. Када Томасу умре отац, он добија ни мање ни висе него пингвина. У покушају да га врати, дешава се неспоразум и бива му послато јос 5 пингвина. У тренутку када је конацно нашао надлежну службу којој може да преда пингвине, наилази му породица и његов син помишља да су пингвини рођендански поклон за њега. Томас је приморан да обећа сину да му неће одузети пингвине и да ће овог пута заиста одржати обећање. Од овог тренутка почиње урнебесна комедија. Пингвини ће помоћи Томасу да схвати који су заиста његови приоритети у животу.

 МУЗИКА - ЧАРОЛИЈА  2011 – ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕ МУЗИКЕ 
                                                  На манифестацији, која се одржава већ шесту годину заредом деца свих узраста  на финалном такмичењу певају ауторске композиције. Сами аутори одабрали су који малишани могу најприкладније да изнесу њихова ауторска дела на што квалитетнији начин.
Организатори Чаролије кажу да су пажљивом селекцијом садржаја и одабиром композиција желели да код деце пробуде осећај пријатељства, дружења, друштвене одговорности и бриге о другима као и бриге о животној средини. То је и тежња  да се избришу разлике у дечијем одрастању како статусног, верског, националног порекла тако и да дозволи деци да буду мали људи са свешћу о себи и њиховим могућностима како би касније били одговорни чланови друштва. Кроз ово такмичење афирмише се развој здравог такмичарског духа, музикалности, рада и преданост циљу.

ПРЕДСТАВА - КАПЕТАН ЏОН ПИПЛФОКС - Душан Радовић (луткарска представа)
Какав је то капетан Џон Пиплфокс? Срчан, храбар, мудар или несмотрен. Верност и послушност његових гусара опчињава.
Искрено се надам да ћете и ви уживати у узбудљивој и веселој представи.

 
   

САЈТ - Овог пута препоручујем блог - pesmezadecu.blogspot.com


ИГРИЦЕ - Као добру породичну друштвену игру препоручујем
 МОНОПОЛ - то је врло популарна игра која спада у категорију игара на табли. Играчи се утркују за новац и имање, кроз куповину, продају, издавање, позајмљивање новца, играња на срећу... Игра се уз бацање коцке.
Ако сте пак више расположени за игре у пару представљам вам
ПОТАПАЊЕ БРОДОВА - у овој игри своје бродове од једне до четири тоне треба да распоредите у поље за игру. Циљ игре је што пре пронаћи противничке бродове и потопити их. Срећно и уживајте!